Haberler

Ak Saray'a rezidans oda

Haber Tarihi: 12 Kas 2014

Ak Saray'a rezidans oda

Atatürk Orman Çiftliği arazisine 1000 odalı olarak inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Sarayı'yla ilgili tartışmalara şimdi de ‘Cumhurbaşkanlığı konutu' tartışması eklendi. Konutun 7 bin metrekare olduğunu ve 250 odası bulunduğunu belirten Mimarlar Odası Ankara Şubesi, "Maliye Bakanlığı konut maliyetini de açıklamalı. 4000 kişilik yaptırılan caminin mimarisi ise kopya." açıklaması yaptı.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, düzenlediği basın toplantısında, AOÇ'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı konutunun 7000 metrekareyi bulacağını ve 250 odalı olacağını söyledi. "Yerleşke sadece kaçak saraydan ibaret değil" diyen Candan, Cumhurbaşkanı'nın oturacağı rezidansın yaklaşık metrekaresini 7000 metrekare olarak hesapladıklarını vurguladı. Rezidansın yerüstünde de 4000 metrekareye oturduğunu belirten Candan, "Bir odayı 20 metrekareden hesaplarsak kendisine 250 odalı bir konut yaptırıyor. Maliye Bakanlığı konut maliyetini de açıklamalı. 4000 kişilik yaptırılan caminin mimarisi ise kopya." ifadelerini kullandı.

'MARMARA KÖŞKÜ TEHDİT ALTINDA'

Saray inşa edilen alan içerisinde önemli kültür varlıkları olduğuna dikkat çeken Candan, bunlar için de endişeleri bulunduğunu vurguladı. Candan, açıklamasında şunları ifade etti: "Alan içerisine giremediğimizden alanda kalan kültür varlıkları bizi tedirgin ediyor. Atatürk'ün kullandığı Marmara Köşkü, kaçak saray kampüsünün içerisinde kalıyor. 1930'lı yıllarda mimar Ernst Egli tarafından yapılmış önemli bir yapı. Yakınlarda bulunan Atatürk'ün evi vaziyet planında görünmüyor. Atatürk'ün evinin izinin bile görünmemesi bu alanların tehdit altında olduğunu göstermekte. Kaçak saray yalnızca maliyeti ile değil, sadece 1000 odası ile değil, yerleşkesinde yapılan kaçak camii, kaçak konutu, kaçak kültür merkezi ile bir kaçak merkezi haline geldi. Aynı zamanda şaşaanın ve harcamanın simgesi haline geldi."

'HER ŞEYİYLE ABARTILI'

Mimarlar Odası Ankara Şube 2. Başkanı Ali Atakan ise ‘Ak Saray'ın yalın ve insani yaklaşımdan uzak, ‘otoriter bir anlayışla' inşa edildiğini kaydetti. Atakan, "Kaçak saray yalın ve insani yaklaşımdan uzak, otoriter bir anlayışla inşa edilmiştir. Arsa seçiminde ise Ankara'nın en değerli arazisine konumlandırılmıştır. Milletin sarayı dedikleri sarayda millete dair bir iz yoktur. Her şeyi abartılı, 7 bin metrekarelik konut ve bin odalı bir yapı millete ait bir iz taşımaz." ifadelerini kullandı.