Haberler

Artık sahte hesaplar tespit edilebilecek

Haber Tarihi: 14 Kas 2014

Artık sahte hesaplar tespit edilebilecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, sahte hesaplarla sosyal medyayı kötü amaçlarla kullanan bazı kişilerin tehditler savurduğunu, küfürler ettiğini ve hakaretlerde bulunduğunu söyledi. Bu kişilerin IP numaralarını tespit etmenin mümkün olmadığını kaydeden Elvan, ancak bundan sonraki süreçte mahkeme kararı alınması halinde, mahkemelerin bu IP adreslerini tespit edip sanal alemde işlenen suç gerçek alemde işlenmiş gibi işlem yapacağını kaydetti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nda yapılan ‘Posta Hizmet Sağlayıcıları Yetki Belgesi Töreni’ne Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, gazetecilerin sorularını cevapladı.

'KIŞ LASTİĞİ KULLANIM ORANI 2,5 KAT ARTTI'

‘1 Aralık’ta kış lastiği uygulaması başlıyor, çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?’ sorusu üzerine Bakan Elvan, tedbir neticesinde kış lastiği kullanım oranlarında 2,5 katlık artış olduğuna ifade etti. Elvan, "Uygulamamız tamamıyla gelişmiş ülkelerdeki uygulamalara paralel uygulamalardır. Bu uygulamalara devam edeceğiz. Kış lastiği uygulamasından sonra özellikle TIR ve kamyonların kayarak yolu kapatma gibi ciddi sıkıntılar yaratan geçmiş yıllarda yaşanan o görüntüleri çok az görüyoruz. Kış lastiğinin zorunlu hale getirilmesiyle bu seviyeye ulaştık." açıklamasında bulundu.

'GAZ ÖLÇÜM CİHAZI EKSİK'

‘Ovit Tüneli'nde iş güvencesi nedeniyle çalışmalar durduruldu, takvimde herhangi bir değişiklik olacak mı?’ sorusu üzerine Elvan, herhangi bir aksama olmayacağını belirterek, "Oldukça uzun bir tünel, bu tünelde gaz ölçüm cihazı eksik olduğu tespit edilmiş. Yüklenici firmanın gaz ölçüm cihazını yerleştiremediği tespit edildi. Çalışma Bakanlığı gerekli önlemleri aldı. Çalışmalar geçici durduruldu. İlgili gaz ölçüm cihazı yüklenici firma tarafından temin edildi. Yarın tünele yerleştirilecek, çalışmalar devam edecek. İç güvenlik müfettişlerinin yapmış olduğu tespitlere baktığımızda eksiklikler vardı. O eksiklerin tamamı karşılandı. Sadece eksik olan kısım gaz ölçüm cihazı." bilgisini paylaştı.

'GERÇEK KİMLİKERİNİ SAKLIYORLAR'

Sosyal medya ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Elvan, "Sosyal medyayı hepimiz çok yaygın olarak kullanıyoruz. Sosyal medyanın bu konuma gelmesinde hükümetin çok katkısı vardır. Çok ciddi altyapı yatırımları yaptık. Altyapı yatırımları sayesinde Türkiye sosyal medyayı kullanan ülkelerin başında geliyor. Sosyal medyaya karşı olmadık. Ancak sosyal medyayı kötü amaçlarla kullanmak isteyen kesimler de var. İnsanlar gerçek kimliklerini saklayıp tehditler savurma, küfürler, hakaretler bunların hiçbirini kabul etmemiz mümkün değil." diye konuştu.

Bakan Elvan, sosyal medya üzerinden örgütlenip yaşanan olaylarla ilgili örnek vererek, "6-7 Ekim’de bazı terör örgütü grupları insanları silahla çıkmayı teşvik etti. Bunları nasıl tasvip edebiliriz? Sosyal medya elbette yararlı, sosyal medyayı hep birlikte kullanmalıyız. Sahte hesap kullananı, ulusal güvenliğimizi tehdit edeni, vatandaşları kışkırtan kişileri tasvip etmemiz mümkün değildir. Hiçbir zaman da olmayacaktır. Başka sorunumuz da bunların IP numaralarını tespit etmek mümkün değil. Bundan sonraki süreçte mahkeme kararı alınması halinde, mahkemeler bu IP adreslerini tespit edip sanal alemde işlenen suç gerçek alemde işlenmiş gibi yargı tarafından bu yerine getirilecektir." dedi.

Twiter ile ilgili görüşmelerin devam ettiğini söyleyen Elvan, "Geçmişte olduğu gibi mahkeme kararlarını uygulamama gibi bir tutum içinde değiller. Gelen mahkeme kararları Twitter tarafından uygulanıyor." diye belirtti.