Haberler

Demirel Müzesi Açılıyor!

Haber Tarihi: 25 Eki 2014

Demirel Müzesi Açılıyor!

9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel "Demokrasi ve Kalkınma Müzesi" yarın Demirel'in doğum yeri olan İsparta'nın İslamköy ilçesinde açılıyor. Demirel, açılışla ilgili gazetelere verdiği ilanlarda, müzede Cumhuriyet tarihinin 50 senesinin resminin olacağından bahsederek, "Biz müzede Cumhuriyetin savcılığını yapıyoruz. Bu resimde Milli Hakimiyet, Cumhuriyet, Eşitlik, Yoksulluğa ve Cahilliğe karşı meydan okuma var" dedi.

Açılışına tüm halkın davet edildiği "Demokrasi ve Kalkınma Müzesi" nde Türkiye'nin siyasi geçmişine damgasını vuran 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in yaşamı anlatılıyor.

Demirel'in beşiğinin bile sergilendiği ve doğduğu evi de içine alan müzenin yapımına 1994 yılında başlandı ve bugüne kadar 40 milyon lira harcandı.

Süleyman Demirel Külliye'sinde 46 bin kitap, 120 bin fotoğraf, 32 bin gazete ve dergi, 7 bin hediye eşya, 6 bin teyp-video kaydı ve 6 milyon belge bulunuyor.

Külliyede 8 adet Kubbe bulunuyor. Bunlardan en büyüğü Demirel'in Cumhurbaşkanlığı dönemini diğerleri ise Başbakanlık, Adalet Partisi ve Doğru Yol Partisi dönemlerini simgeliyor.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel açılıştan bir gün önce gazetelere verdiği ilanda, "Bu müze, demokrasi ve kalkınmayı anlatıyor. Cumhuriyetin şahididir. Biz bu müzede Cumhuriyetin savcılığını yapıyoruz. " dedi

Müzenin açılışına ABD’nin eski başkanı Clinton dahil birçok yabancı devlet adamı da davet edildi.