Haberler

Demirtaş grup toplantısında soruları yanıtladı

Haber Tarihi: 18 Kas 2014

Demirtaş grup toplantısında soruları yanıtladı

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, kimliğiyle angaje olmuş, belli bir partiyi temsil ettiği bilinen insanların artık o tür heyetlerde katkı sunamayacaklarını söyledi. "Biraz daha herkesin ortak kabulu olan insanlardan oluşmasında ısrarcıyız." diyen Demirtaş, İmralı heyetiyle ilgili ise "Hükümetin de şu ana kadar yaklaşımlarını negatif görmedik yani heyetin genişlemesi konusunda. Geniş heyetlerin İmralı'ya gidişi konusunda olumsuz bir cevap almadık ama tarih konusunda henüz netleşmiş birşey yok." dedi.

Partisinin Meclis Grup Toplantısı sonrası gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Demirtaş, İmralı'ya gidecek heyete ilişkin "Hatip Bey ve Ceylan Hanım bizim isteğimiz aynı zamanda, heyete girmesi konusunda talebimiz de var. Bu konuda bakanlığın, hükümetin zorluk çıkarmayacağını düşünüyoruz. Bu türden basit şeyleri tartışarak, bunları gündemleştirerek, kriz, sorun haline getirerek ilerlemek mümkün olmak. Esaslı işlere bakmak lazım. Bunlar detaylardır. Müzakerenin gelişmesi, diyaloğun gelişmesi için bunlar detaylardır. Detayları hızlı bir şekilde aşmakta fayda var. Biz, müzakerelerin bir an önce başlayabileceği ortam için katkı sunuyoruz. Hükümetin de şu ana kadar yaklaşımlarını negatif görmedik yani heyetin genişlemesi konusunda. Geniş heyetlerin İmralı'ya gidişi konusunda olumsuz bir cevap almadık ama tarih konusunda henüz netleşmiş bir şey yok." değerlendirmesinde bulundu.

"Bizler öneriler yaptık. Aslında bu bir yıldır tartışılan bir konu. Son haftanın tartışması değil." diyen Demirtaş, şöyle devam etti: "Bizim arzuladığımız doğrudan siyasi kimliğe sahip veya siyasi aidiyeti olan kişilerden çok biraz genel kamunun vicdanını temsil eden şahsiyetlerin, akil insanların bu heyette yer alması şeklindedir. Kimliğiyle angaje olmuş, belli bir partiyi temsil ettiği bilinen insanlar artık o tür heyetlerde katkı sunamazlar. Biraz daha herkesin ortak kabulu olan insanlardan oluşmasında ısrarcıyız. Ne kadar hızlı hareket edilirse o kadar çabuk sonuç alınır. Önümüzdeki hafta İmralı'ya normalde gidilmesi gerekiyor, periyot o şekildeydi. Geri dönüş olmadı. Biz, mümkünse bugün gitmek isteriz. En geç bir hafta on gün içinde İmralı ada ziyaretinin gerçekleşmesi, Öcalan'la heyetimizin bir araya gelmesini bekliyoruz."

HDP'nin Gezi Parkı olaylarında çekimser kaldığı iddialarıyla ilgili ise Demirtaş, "Orada kepçenin önündeki bir HDP'liydi. Kepçe oraya tekrar girerse önünde öncelikle bir HDP'li olur tekrar." dedi. Bugün bir gazetede yer alan haberdeki iddialarla ilgili ise Demirtaş, "Yanlış haber. Belgeleri zamanında verdi. Bize yapılan bağış 1.2 milyon liraydı. Bu, Tayyip Erdoğan'ın seçim döneminde kullandığı benzinin, mazotun karşılığı bile değil. Biz o haberi tekzip ettik." diye konuştu.

Partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmanın aslında çözüm sürecinin içeriği ile ilgili olduğunu dile getiren Demirtaş, "Çözüm süreci dediğimiz sadece Kürtlerin haklarıyla ilgili mevzu değil. Her konu çözüm sürecinin bir parçasıdır. İşsizlik, Alevilerin sorunları da." ifadelerini kullandı.