Haberler

Diyarbakır'da Bilanço Ağır

Haber Tarihi: 13 Eki 2014

Diyarbakır'da Bilanço Ağır

Işid'in Kobani'ye yönelik eylemleri tüm yurtta olayların çıkmasına neden oldu. Çıkan olaylardan en çok yara gören şehirlerden biri de Diyarbakır'dı. Maddi ve manevi büyük zarar gören şehrin bilançosu açıklandı. Olaylarda 12 kişi hayatını kaybetti.  Uyuşturcu bağımlısı olduğu belirtilen bir kişi de kalp krizi sonucu öldü. Eylemlerde 49 kişi yaralandı. 62'si çocuk, 189 kişi gözaltına alındı. 45 kişi tutuklanırken 144 kişi de serbest bırakıldı.

Bu arada sokak olaylarını provoke etmek üzere Diyarbakır merkezine gelen pkklılar, polisin operasyonu sonucu yakalandı. Operasyonda 3 kaleşnikof, 2 tabanca ve 5 el bombası ile çok sayıda mühimmat ele geçirildi.

Olaylar bununla da sınırlı kalmadı. 4'ü erkek, 1'i kadın 5 alman gazeteci de halkı provoke ettiği gerekçesiyle gözaltına alındı. Kobani bahanesiyle, PKK ve Hüdapar Diyarbakır'da karşı karşıya geldi.Çıkan çatışmada 13 kişi hayatını kaybetti. Ancak bunlardan kaçı hizbullah, kaçı PKK'lı olduğu belli değildi. Tv Em ekibi işte bu bilgiye ve çatışmada ölen 10 kişiye ait özel bilgilere ulaştı.

Diyarbakır emniyet müdürlüğü tarafından hazırlanan bilgi notuna göre, iki grup arasındaki çatışmalarda ölen 10 kişiden 6'sı Hizbullah, 4'ü de PKK'lı. Hizbullah üyesi olarak kayıtlara geçen  Hasan Gökguz, Riyad Güler  ve Ahmet Dadak  işkence edildikten sonra yüksek binalardan aşağı atılarak öldürüldüler..

Diyarbakır emniyetinin raporuna göre, hepsinin vücudunda ölümlerinden önce oluşmuş işkence izleri bulundu. Emniyet kayıtlarına hizbullah terör örgütü üyesi olarak geçen çocuk yaştaki 16 yaşındaki Yasin Börü, kafasına aldığı ağır darbe sonucunda hayatını kaybetti.. Turan Yavaş ve 55 yaşındaki Mahmut Enez ise ateşli silahla çeşitli yerlerinden vurularak öldürüldüler.