Haberler

Ekonominin yol haritasını açıkladı

Haber Tarihi: 6 Kas 2014

Ekonominin yol haritasını açıkladı

Başbakan Davutoğlu, önümüzdeki yıllarda uygulamaya geçirilecek sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın yol haritasını açıkladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin ekonomide gerçekleştirmeyi hedeflediği yapısal dönüşümün beş ana temel üzerine oturtulacağını ve bu kapsamda belirlenen 25 eylem planından ilk dokuz adımın reel ekonomiyle ilgili olacağını ifade etti.

Bakanların da katıldığı toplantıda Öncelikli Dönüşüm Programı Eylem Planı’nı açıklayan Davutoğlu, “Yapısal dönüşümde beş ana temel olacak; bunların ilki siyasi istikrar ile ekonomik öngörülebilirlik arasındaki ilişkinin sürdürülmesi olacak” diye konuştu.

Yapısal dönüşümde ikinci unsurun insani kalkınma ve insan kaynağının güçlendirilmesi, üçüncü unsurun üretim teknolojisindeki değişime uyum olacağını kaydeden Davutoğlu, dördüncü unsurun ekonomideki entegrasyon ve bütüncül ekonomi anlayışı, beşinci unsurun ise ekonominin dünya ekonomisi ile tam entegrasyonla hareket etmesi olacağını söyledi.

Davutoğlu, “Bugünkü dokuz madde reel ekonomi ile ilgili olacak, önümüzdeki dönemde sekiz maddelik makroekonomik adımlar, sonrasında sekiz maddelik insan odaklı yapısal dönüşüm adımları açıklanacak” dedi.

Davutoğlu eylem planlarının bir temenni olmayacağını, bakanlıklar tarafından detaylı olarak çalışılan adımların yakından takip edileceğini belirtti.

Başbakan’ın sözünü ettiği dokuz programı şöyle:

1-İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması Programı

2-Öncelikli Teknoloji Alanlarında Ticarileştirme Programı

3-Kamu Alımları Yoluyla Teknoloji Geliştirme ve Yerli Üretim

4-Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim Programı

5-Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı

6-Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi Programı

7-Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı

8-Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı

9-Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı

Davutoğlu çalışmaların izleme komiteleri tarafından aylık olarak takip edileceğini vurguladı.

Davutoğlu, 2018 sonunda hedeflerinin GSYH’yi 1.3 trilyon dolara çıkarmak, cari açığın GSYH’ya oranını yüzde 5.2’ye çekmek ve işsizlik oranını yüzde 7’ye indirmek olduğunu belirtti.