Haberler

Ezidi Kadınlar Işid İşkencesini Anlattı

Haber Tarihi: 9 Eki 2014

Ezidi Kadınlar Işid İşkencesini Anlattı

Kadınlar... Ortadoğu coğrafysanın en buyuk mağdurları.. Hergün bölgeden gelen içleri acıtan hikayeler... Şu anda Işid'in Kuzey Irak'ta beş bin kadar genç kızı ve kadını kaçırdığı belirtiliyor. Gazeteci Martin Durm Musul'da Işid militanlarınca kaçırılan ve 23 gün alıkonulan beş genç kızla konuştu. Söyledikleri insana insan olduğunu unutturuyor..

Işid ezidilere karşı acımasız bir insan avı başlattı. Özelliklede kızlar... Başları öne eğik, peçeleri yüzlerine dolanmış, parmaklarını kenetlemişler.Birer ceset gibi görünüyorlar. En büyüğü zehra 20 yaşında... Işid'in elinde üç hafta kalmış kaçmış... 

Zehra yaşadıklarını anlatıyor... "Ağustos başında cihatçılar köyümüzü bastı.Müslüman olmamız için iki gün süre tanıdılar. Aksi halde ölümle tehdit ettiler. Erkekleri ve kadınları ayırdılar. Son grupta babam vardı. Onu bir daha göremedik."

Şu ana kadar 400 bin ezidi kuzey ırak'taki köylerinden ve kentlerinden kaçmak zorunda kaldı. Yüzlercesi katledildi. Beş bin kadar kadın Musul'a kaçırıldı, kaçmayı başaranlar, Laleş vadisi'ne ulaşabildi.

 Zulümden kaçan zehra, kaçırıldıkları günü, anlatıyor

"Gece 04.00'te bizi musul'a götürmek için yeniden geldiler. Biri en küçük kardeşime örtüsünü çıkarmasını söyledi. Annem öfkelendi ve 'bunu kızımdan niçin istiyorsun' dedi. Söylediğini yapmazsa kardeşimi öldüreceğini söyledi."

 Zehra 65 yaşlı kadının, 165 genç kızın ve 400 kadar erkeğin kaçırılmasına tanık olduğunu belirtiyor...

 Ve kadın pazarı.... Ofis açılmış. Bu ofiste kadınların fotoğraflarına bakmak ve fiyatlarını öğrenmek mümkün. Hıristiyan kadınlar ezidilerden daha pahalıya satılıyor. Genelde kadınlar kaçırıldıktan hemen sonra tecavüze uğruyor. Cihatçılar önce kendi aralarında paylaşıyorlar. Bıktıkları zaman da Musul'da satıp, yeni kızları getirtiyorlar....

Kaçırılan 5 bin kadından sadece 43'ü geri dönebildi. Hangi yollardan döndükleri ise meçhul. Felluce ve Musul'daki sünni aşiret liderlerinin, para karşılığında aracı olduğu söyleniyor.

Muhtemelen zehra ve kardeşleri de para karşılığı serbest kalanlardan. Onlar bu konuda konuşmuyorlar. En büyük korkuları ise  kirletilmiş kadınlar olarak damgalayıp dışlanmak..