Haberler

Joe Biden ve Özür Tartışması

Haber Tarihi: 8 Eki 2014

Joe Biden ve Özür Tartışması

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'la Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında yaşanan “Özür  tartışması” sürüyor... Beyaz Saray Biden'ın Erdoğan'dan dilediği özürün, Erdoğan ile olan özel görüşmelerini yanlış aksettirmesiyle ilgili olduğunu açıkladı... Beyaz Saray sözcüsü Earnest, Joe Biden'ın yaşanan gerginliğin 'özür' ile sona erdiği mesajını verdi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Türkiye'den Suriye'ye giden yabancı savaşçılar konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine "Siz Haklıydınız" dediğini iddia etmesinin ardından Erdoğan'dan dilediği özüre Beyaz Saray bir açıklama getirdi.

Açıklamayı Beyaz Saray sözcüsü Earnest, Biden’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini yanlış yorumladığı için özür dilediğini belirtti ve “Özel bir sohbette Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşlerini yanlış nitelendirmesidir. Sonuç olarak telefon görüşmesinin nedeni buydu" dedi.

Beyaz Saray sözcüsü, ikili ilişkilerde gerginlik geride kaldı mesajı da verdi. Earnest; "Türkiye'nin ve bölgedeki diğer ülkelerin, yabancı terörist savaşçılardan kaynaklanan tehditle mücadelede ABD'nin yanında yer alan işbirliklerinden memnun olduğumuzu söylemek isterim" diye konuştu.

Biden'ın Türkiye'nin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri'nden de özür dilemek zorunda kalması, Washington'da ABD Başkan Yardımcısı'nın diplomasideki rolü açısından da soru işareti yarattı.

Beyaz Saray sözcüsü Earnest, ABD Başkanı Barrack Obama ile Biden arasındaki güven ilişkisine vurgu yaptı. Earnest,  Biden'ın Obama'dan da özür dileyip dilemediğine ilişkin soruyu ise yanıtlamadı.