Haberler

Karadon faciasında cezalar belli oldu!

Haber Tarihi: 31 Eki 2014

Karadon faciasında cezalar belli oldu!

Zonguldak’ta 17 Mayıs 2010′da meydana gelen, 30 madencinin hayatını kaybettiği grizu faciasına ilişkin davada yargılanan 3 TTK yöneticisinin de aralarında bulunduğu 5 sanığa, 5 ile 10 yıl arasında hapis cezası verildi.

Zonguldak’ta 17 Mayıs 2010 tarihinde Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi maden ocağında meydana gelen grizu faciasında 30 kişinin ölümüyle ilgili davada karar çıktı. Zonguldak Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 5 yönetici, 10 ile 5 yıl arasında hapisle cezalandırıldı. 5 yönetici Adli Kontrol Yasası çerçevesinde serbest bırakılırken, karar Yargıtay’da kesinleşirse 5 yönetici hapis yatacak. Davada yargılanan diğer 23 sanık ise beraat etti. Sonuç, maden şehitlerinin aileleri tarafından tepkiyle karşılandı. Aileler kararı temyize götürmeye hazırlanıyor.

Zonguldak Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi maden ocağında hayatını kaybeden 30 işçinin son mahkemesi Zonguldak Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Karara bağlanan davada mahkeme heyeti, Yapı-Tek firma sorumlusu Halim Köse ve Yapı-Tek firması proje sorumlusu Kadir İpek’i 10 ar yıl hapis cezası ile cezalandırdı. Dönemin Karadon müessese müdürü ve şimdi ise Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Yardımcısı İsmail Güner’e 6 yıl 3 ay, TTK Karadon Müessese Müdür Yardımcısı Yusuf Ünlütürk’e 5 yıl ve Etüt Tesis Müdürlüğü sorumlusu Mustafa Küçük’e de 5 yıl hapis cezası verildi. Hapis cezası alanların yurt dışına çıkışları engellenirken, Adli Kontrol Yasası çerçevesinde mahkemece serbest bırakıldı. Yargıtay’da karar kesinleşirse yöneticiler hapis yatacak. Diğer 23 sanık ise beraat etti.

Mahkeme tarafından verilen karar için kimi aileler adaletin yerini bulduğunu söylerken, çoğu aileler ise karara tepki gösterdi. Tepkili ailelerden “30 can gitti. Bunun sorumluları nasıl 5-10 yıla cezalandırılır? Bunu temyize götüreceğiz” sesleri yükseldi.

Mağdur ailelerin avukatı Avukat Ünal Demirtaş ise “Biz mahkeme heyetine üst sınırdan ceza verilmesini talep etmiştik. Bilinçli taksir suçundan cezalandırılmasını talep etmiştik. Ancak cezalar alt sınırda kaldı. Bu konuda temyize gidip Yargıtay’da hakkımızı arayacağız. Orada da olmazsa Anayasa Mahkemesi’ne, orada da olmazsa Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağız” diye konuştu.