Haberler

Kobani’de 23.Gün

Haber Tarihi: 8 Eki 2014

Kobani’de 23.Gün

IŞİD'in binlerce kişilik silahlı gücüyle kuşattığı Kobani'de 23. Gününe giren çatışmalar dozunu daha da arttırdı. Çatışmalar kentin doğu bölgesinde yoğunlaşırken, koalisyon güçleri ilk kez gündüz saatlerinde iki noktada IŞİD'i havadan bombaladı. Bu arada IŞİD’in Türkiye’de intihar saldırıları düzenleyeceğini ilişkin haber Ankara’yı hareketlendirdi.

IŞİD PYD kontrolündeki Kobani kentine girmeyi başardı. Kentte savaş başladı. İddiayı PYD tarafından ilan edilen “Kobani Kantonu'nun” dış işleri bakan yardımcısı sıfatıyla AFP'ye konuşan İdris Nahsin doğruladı.

İngiltere merkezli Suriye insan hakları gözlemevi, IŞİD'in kentin miktala, el-cedide ve kani arabane bölgelerinin yanı sıra bir hastaneyi aldığını ve sanayi bölgesine ilerlediğini bildirdi.

YPG kaynaklarına göre, IŞİD'in dün gün içinde, Mürşitpınar sınır kapısının karşısındaki bölgeyi ele geçirmek için kentin doğusundan başlattığı saldırı püskürtüldü. Ayrıca gün içinde savaştan kaçan 200 Suriyeli Türkiye'ye giriş yaptı.

IŞİD'in Suriye'nin Halep kentine bağlı, Türkiye sınırındaki Kobani'ye girmesinden hemen önce örgütle YPG arasında kente bakan stratejik tepelerde bayrak savaşı yaşandı. IŞİD, kentin güneydoğusunda merkeze 1 kilometre uzaktaki stratejik Miştenur Tepesi'nin hemen yanındaki Girekani adlı tepe ile dört katlı beyaz bir binaya örgüt bayrağını dikti.

YPG militanları bayrakların olduğu noktaları ateş altına aldı. ABD Merkez Kuvvetleri Komutanlığı  IŞİD'e karşı savaş uçakları ve insansız savaş uçakları saldırılarının hafta sonu da sürdüğünü açıkladı.

Öte yandan, IŞİD'in Türkiye'ye yönelik bir intikam eylemi gerçekleştirebileceğine dair istihbarat alındı.  Güvenlik birimleri IŞİD 'in bombalı araçla büyük şehirleri hedef alabileceği konusunda uyarıldı. Söz konusu eylemin bombalı araç ya da bombalama eylemi şeklinde yapılabileceği belirtildi. Yurtdışı kaynaklı bu istihbarat bilgisi üzerine, tüm Türkiye'de alarma geçildi.