Haberler

Tedavi çalışmaları başladı

Haber Tarihi: 13 Kas 2014

Tedavi çalışmaları başladı

Batı Afrika’yı etkisi altına alan Ebola virüsü için muhtemel tedavi yöntemini araştıran klinik çalışmaların gelecek ay başlayacağı bildirildi.

Çalışmaların, Sınır Tanımayan Doktorlar örgütünün Gine ve Liberya’da bulunan 3 tedavi merkezinde, ayrı araştırma projeleri halinde yürütüleceği açıklandı.

Gine’nin başkenti Konakri’de uygulanacak yöntemde iyileşen Ebola hastalarının kanı virüse yakalanan diğer hastaların tedavisinde kullanılacak. İki antiviral ilaç ise yine Gine ve başka bir merkez de denenecek. İlk sonuçların 2015 Şubat’ta elde edilmesi bekleniyor.

Söz konusu çalışmaların sonucunda bir mucize beklememek gerektiğini belirten MSF sözcüsü Dr. Annick Antierens, “Ancak etkili tedaviyi bulma şansını artırmak adına bugün elimizdeki ürünleri denemek için elimizden gelen herşeyi yapmamız gerekiyor.” dedi.

Liberya’daki klinik çalışmasını İngiltere’den Oxford Üniversitesi üslenirken, Gine’deki diğer ikisi ise sırasıyla Alman araştırma kurumu “Antwerp Institute of Tropical Medicine” ve Fransız araştırma kurumu “Institute of Health and Medical Research” tarafından yürütülecek.

Araştırmalarda plasebo grubu kullanılmayacağı ve yalnızca rızası alınmış ve bilgilendirilmiş Ebola hastalarının dahil edileceği ifade edildi. Araştırmacıların hastaları gözlemleyip sağkalım oranları hakkında bilgi toplayacağı kaydedildi. Bir denemenin, tedavi yöntemi açıkça yarar ya da zarar göstermesi halinde erkenden durdurulabileceği de belirtildi.

Son Dünya Sağlık Örgütü (WHO) raporuna göre büyük çoğunluğu Gine, Sierra Leone ve Liberya’da olmak üzere 13 binden fazla kişiye bulaşan Ebola virüsünün 5 binin üzerinde can aldığı belirtildi.